
Wanneer ben je preuts?
Mensen verschillen van elkaar in hun openheid over seksualiteit. Als u er liever niet over praat of over hoort van uw vrienden is dat uw keuze en uw recht. Als anderen daarover een oordeel hebben (´je bent preuts´) is dat niet uw probleem, maar dat van hen. U kunt zich misschien wel de vraag stellen waar uw terughoudendheid vandaan komt.
Onze cultuur is flink beïnvloed door religie. Die heeft seksualiteit gekoppeld aan strikte regels, zonde, verlegenheid, schuld en schaamte. Het gevolg is dat, in onze moderne en vrije samenleving, seksualiteit voor veel mensen nog steeds aan negatieve gevoelens is gekoppeld.
Seksualiteit is in de basis iets heel natuurlijks wat mensen plezier, genot, ontspanning en verbondenheid kan brengen. Je hoeft met anderen niet over seksualiteit te praten,, maar als je dat wel doet kan het fijn zijn om ervaringen te delen. En ook om problemen, die iedereen wel eens heeft, met anderen te bespreken zodat je ze misschien kunt oplossen.
In mijn praktijk als relatietherapeut merk ik dat zelfs liefdespartners het moeilijk vinden om seksualiteit en seksuele problemen met elkaar te bespreken. Dan zijn gevoelens van schaamte, schuld en preutsheid en terughoudendheid om erover te praten mogelijk een belemmering om samen een fijn seksleven te hebben.