
Libido, seksdrive, seksmotivatie
Libido is een woord dat iedereen kent, psychiater Sigmund Freud heeft dit begrip wereldwijd op de kaart gezet. In latere jaren werd het begrip "libido" vervangen door "seksdrive", omdat men dacht dat seks een biologische drijfveer was voor overleving. Tegenwoordig is duidelijk dat het verlangen naar seks een motivatiesysteem is. Libido werd seksdrive en tegenwoordig seksmotivatie. Een motivatiesysteem is de drijfveer waardoor wij achter de dingen aangaan die we belangrijk vinden, zoals voedsel, liefde, waardering en ook seks. Het hormoon dopamine staat centraal bij dit motivatiesysteem. De werking van dit hormoon beïnvloed hoe "nodig" je seks hebt, hoe gevoelig je bent voor erotische prikkels, hoeveel opwinding je voelt, hoe graag je het belonende gevoel van seks wilt hebben. Mensen hebben van nature verschillende standen van dit motivatiesysteem zodat de seksmotivatie kan variëren van laag, gemiddeld tot hoog. Dit motivatiesysteem kun je ook "willen" noemen.
Daarnaast is er variatie tussen mensen in hoe belonend je seksuele ervaring is. Dat wordt bepaald door de afstelling van de endorfines in jouw brein, de stoffen die je een belonend gevoel geven. Ook dit beloningssysteem is verschillend afgesteld bij mensen. Je kunt je voorstellen dat, als seks voor jou héél belonend is, je het vaker wilt hebben. Dit systeem kun je ook "beloning" noemen.
Tot slot bepalen ook vorige ervaringen met en hoe je denkt over seks je "verwachting" van seks. Die kan heel positief, maar ook neutraal of negatief zijn. "Verwachting" +"willen" + "beloning" bepalen samen hoe groot je verlangen naar seks is. De meeste mensen zitten rondom een gemiddeld verlangen en dan hoeven de kleine verschillen in de relatie geen probleem te vormen. Door goed af te stemmen samen, te accepteren dat de verschillen er zijn en zo onafhankelijk mogelijk voor je eigen verlangen en bevrediging te zorgen. Verwachtingen, seksmotivatie en beloningsgevoel fluctueren ook in je leven, er zijn periodes dat deze minder hoog zijn en periodes waarin ze weer toenemen. Daarmee zijn er dus ook fasen in een relatie als het gaat over hoeveel seksualiteit er aanwezig is.
Als jouw verlangen naar seks erg laag is (je hebt het bijna nooit) of zeer hoog ligt (je kunt geen dag zonder en bent er altijd mee bezig), dan kan er iets anders aan de hand zijn. Door bepaalde overweldigende ervaringen in je vroege kindertijd (die je je vaak niet herinnert) kan je motivatiesysteem en/of je beloningssysteem te laag of te hoog zijn afgesteld. Dit geeft met name problemen in een relatie waar jouw partner ver onder of boven jouw niveau van verlangen zit. Als het verschil erg groot is, dan kan een coach of therapeut jullie helpen om met dit verschil om te gaan en zover mogelijk te verminderen.