
Bestaat je seksuele persoonlijkheid echt?
In de psychologie is persoonlijkheid een wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd begrip. In mijn model van seksuele persoonlijkheid heb ik gekozen voor de term persoonlijkheid omdat iedereen daar een voorstelling bij heeft, maar dit model is (nog) niet wetenschappelijk onderzocht of onderbouwd. Het is een theorie. Die theorie is dat ieder op het gebied van seksualiteit een mix van eigenschappen bezit, biologisch, psychologisch en sociaal. En die mix heeft een invloed op jouw seksuele leven, op de partner en de relatie die bij je past.
Voor de eenvoud heb ik gekozen voor een model met acht basistypen, die gebaseerd zijn op telkens een andere mix van drie biologische eigenschappen. Maar natuurlijk zijn mensen vele malen complexer en unieker dan een model ooit kan beschrijven. Daarom is een model nooit precies hetzelfde als de werkelijkheid. Toch denk ik dat dit model een openbaring en hulpmiddel kan zijn voor veel mensen die zoeken naar een beter seksleven. De boodschap is namelijk dat je niet met iedereen een goed seksleven kunt hebben, hoeveel moeite je daar ook voor doet. Pas op het moment dat je iemand hebt gevonden die bij je past qua eigenschappen, dan kan je seksleven verbeteren. Dat is geen boodschap die we graag horen, want als je niet de juiste partner hebt, wat dan? Mijn antwoord is misschien bot: berust erin dat je seksleven niet is wat je wilt, of zoek naar een optimaal compromis, of ga op zoek naar een andere partner. Overigens hoef je daarbij niet je huidige partner te verlaten, een open relatie of polyamorie zijn ook mogelijkheden als dat bij je type past.
Ik denk met dit model bij de kern gekomen te zijn waarom zoveel mensen niet het seksleven hebben dat ze graag zouden willen. En geef een richting tot een oplossing waar ik in geloof. Het is aan jou om te beslissen of je deze theorie wilt aannemen, erin wilt en kunt geloven. Ik zou zeggen onderzoek de basistypes eens en kijk of je je in hen herkent. Raakt het iets? Dan kun je het verder onderzoeken. Doet het je niets, is het voor jou niet herkenbaar? Dan is deze theorie niets voor jou. En kun je ergens anders gaan zoeken naar een oplossing.